De ceva timp incoace am inceput sa fiu pasionat de fotografie, m-a prins microbul ca sa zic asa. Am spus doar ca sunt pasionat, nu am spus ca ma si pricep (asta pentru cei care mi-au vazut lucrarile :P ). Ei si ca orice pasionat de fotografie, am inceput sa ma gandesc care ar fi locurile si evenimentele pe care mi-as dori sa le pot surprinde. Mi-am lasat imaginatia sa zburde si am inceput sa visez cu ochii deschisi. Si va dau cuvantul meu ca am incercat sa ma gandesc si la altceva, insa indiferent in ce directie incercam sa imi focalizez atentia, gandurile mele se intorceau invariabil spre acea portiune a memoriei impregnata cu imaginile ei: aurora boreala. Puteti vedea mai jos o superba galerie foto cu cele mai frumoase imagini cu aurora boreala pe care le-am gasit.

Dar ce este aurora boreala?

Aurora boreala este un fenomen natural ce se formeaza in timpul unei eruptii solare puternice. Particule puternic incarcate electric sunt aruncate de soare in spatiu, formand asa-zisele vanturi solare. Pamantul este protejat de aceste vanturi solare prin campul magnetic terestru, astfel ca vanturile solare sunt obligate sa ocoleasca aceste centuri magnetice si sa ajunga pe Pamant prin cei doi poli magnetici, nord si sud. Cand aceste particule interactioneaza cu gazele din ionosfera (strat atmosferic situat intre 60 si 600 km deasupra scoartei terestre) produc acest impresionant spectacol de lumini. Cele mai multe dintre aurore au o culoare verde, mai rar putand fi vazute si culorile rosu si mov. Cand apare in emisfera nordica, aurorele poarta numele de aurora boreala, termen folosit initial de Galileo Galilei, cu referire la zeita romana a zorilor, Aurora, si la titanul care reprezenta vanturile, Boreas. Apare in mod normal in intervalele septembrie-octombrie si martie-aprilie. In emisfera sudica, aurorele poarta numele de aurora australa, dupa James Cook, o referinta directa la faptul ca apare in sud.

Unde pot fi vazute aurorele boreale?

In primul rand, aurora boreala nu este intalnita numai pe Pamant, putand fi vazuta si pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte si Venus (in general, toate planetele cu magnetism si cu atmosfera). Dar pana sa ajungem noi sa vedem o aurora boreala acolo, ne limitam la Pamant. Cele mai bune puncte de observatie a aurorelor se gasesc in Canada pentru aurorele boreale si pe insula Tazmania sau in sudul Noii Zeelande pentru aurorele australe. Alte regiuni in lume in care aurorele pot fi observate bine sunt Norvegia, Suedia, Finlanda, nordul Rusiei si Alaska, insa in timpul furtunilor solare puternice acestea pot fi vizibile pana in centrul Europei, aurorele putand avea loc la orice ora din zi sau din noapte. Uneori, luminile se arata doar cinci minute, iar alteori se pot desfasura chiar si cinci ore fara intrerupere.

Pot fi prezise aurorele boreale?

In urma observatiilor asupra soarelui, aurorele boreale pot fi prezise cu destula acuratete. Se exemplu, satelitul “Soho” a furnizat imagini ale eruptiilor solare, fapt care a contribuit la anticiparea perioadelor de formare a aurorelor boreale. De asemenea, gratie datelor furnizate si de alti sateliti, astronomii sunt capabili sa prevada exact frecventa de formare a aurorelor boreale.

Sunt insotite aurorele boreale de sunete?

De-a lungul istoriei, diverse persoane au scris si vorbit despre sunete asociate aurorelor boreale. Exploratorul danez Knud Rasmussen mentiona acest efect in 1932 in descrierea traditiilor folclorice ale eschimosilor din Groenlanda. In 1916, aceleasi sunete sunt mentionate in acelasi context de antropologul canadian Ernest Hawkes. Un istoric din Roma antica, Caius Cornelius Tacitus, scria in opera sa “Germania” ca locuitorii Germaniei sustineau perceperea acelorasi sunete. Actualmente, diverse persoane continua sa relateze despre aceste sunete, in ciuda faptului ca inregistrari ale lor nu au fost publicate niciodata si tinand cont ca exista suspiciuni stiintifice serioase la ideea cum ca asemenea sunete provocate de aurore boreale au fost auzite. Energia aurorelor si alti factori fac improbabila atingerea solului de catre aceste sunete, iar sincronizarea sunetelor cu modificarile vizibile ale aurorei intra in conflict cu decalajul de timp necesar propagarii sunetului pentru ca acesta sa fie auzit. Anumite persoane speculeaza ca fenomenele electrostatice induse de aurore pot explica sunetele.

Galerie video cu aurorele boreale:

The Aurora from TSO Photography on Vimeo.

Aurora Borealis timelapse HD – Tromsø 2010 from Tor Even Mathisen on Vimeo.

Galerie de imagini cu aurorele boreale:

Surse si mai multe informatii:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Auror%C4%83_polar%C4%83
http://www.astronomia.go.ro/Pages/aurorele_boreale.html
http://sorinalukacs.wordpress.com/2008/05/10/aurora-boreala-o-minune-a-naturii-o-binecuvantare-de-la-dumnezeu/
http://www.alexmazilu.ro/aurora-boreala/

Sursă necunoscută

 

1 Comentariu

 

  1. Pingback : fulg – Zaimeanul și pe Blog

Comentează

 

Adresa ta de email nu va fi publicată.