Discutam azi cu prietena mea despre problemele pe care le are la munca, probleme destul de asemanatoare cu cele pe care le am sau le-am avut si eu. Si mi-am adus aminte ca aceeasi discutie, in mare, am purtat-o de nenumarate ori cu prietenii mei. Scurt rezumat:

- Tu esti cel mai muncit dintre angajati, toti ceilalti au o viata mai usoara.
- Ai cele mai multe probleme pe cap si sarcinile tale sunt cele mai dificile.
- Aproape zi de zi trebuie sa stai peste program ca sa-ti termini treaba si nu esti platit suplimentar.
- Seful sau sefii te pun sa le rezolvi si din problemele personale.
- Sunt cativa colegi care-si pupa sefii in fund si sunt clar avantajati.

Si lista poate continua. Poate nu ai parte de toate cele de mai sus (fericitule, ar spune unii :P ) sau poate mai ai si altele in plus. Solutiile sunt simple:

- Invata sa-ti sustii punctul de vedere si, foarte important, atunci cand ai ceva de reprosat, fa-o! Vorbeste frumos, calm, insa vorbeste. N-o sa te dea nimeni afara daca ii spui ceva de genul: “Dl. (Dna) X, pot sa rezolv sarcina asta, insa acum ma ocup si de xxxx. Daca nu are cum sa o rezolve altcineva, spuneti-mi care din ele e prioritara”. Daca nu va da sarcina respectiva altcuiva, cel putin stii in ce ordine sa le rezolvi. Trebuie sa intelegi ca si sefii tai sunt oameni si cand au o sarcina de atribuit prefera sa o dea cuiva care nu comenteaza decat sa-si justifice decizia. Tu nu ai face la fel in locul lor?
- Daca deja ai prea multe sarcini pe cap, discuta cu colegii tai. Explica-le ca sunt prea multe si intreaba-i daca te pot ajuta. Probabil n-or sa vrea asa ca te duci frumos la seful tau si ii spui: “Imi pare rau, insa n-am cum sa le termin pe toate la timp, am nevoie de ajutor”. Iti garantez ca toti prefera un angajat ce le solicita ajutorul decat unul care incearca sa rezolve totul si face rahatul praf.
- Daca tu esti singurul care sta peste program in timp ce toti ceilalti pleaca acasa, solutia este una radicala (pentru tine): nu mai sta peste program! Intelege ca e doar un loc de munca si ca oricum orele alea sunt ore in care mai mult esti nervos si ai o productivitate scazuta. Vino in dimineata urmatoare, beati cafeaua sa te trezesti si o sa vezi ca lucrurile sunt mult mai simple decat erau cu o seara inainte.

Nu sunt un expert in asa ceva, n-am urmat cursuri de pregatire, vorbesc doar din proprie experienta. Daca am gresit undeva sau daca aveti alte idei, va astept comentariile.

 

Comentează

 

Adresa ta de email nu va fi publicată.