Procurorii DIICOT au facut ieri 117 perchezitii in Bucuresti, Craiova, Targu Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti pentru a captura trei grupuri specializate in fraude informatice pe siteuri de comert care ar fi pacalit aproximativ 1.000 de persoane. Paguba se ridica la 20 de milioane de dolari, sustin ei. Mie mi se pare greu de crezut si cred ca suma e umflata pentru a da bine, altfel ar insemna ca fiecare persoana pagubita sa fi pierdut cate 20.000 de dolari.

Infractorii postau anunturi pe www.eBay.com sau www.craigslist.org prin care vindeau niste bunuri care de fapt nu existau (masini, barci, motocilete, etc). Apoi, bagau o poveste lacrimogena cum ca ar fi militari americani ce urmeaza sa fie trimisi in Afganistan si puneau victimele sa le trimita banii in avans, bani ce apoi ajungeau in Romania.

Ca mai toate descinderile pentru fraude pe internet, operatiunea a fost pusa la punct de anchetatorii romani in colaborare cu ofiterii US Secret Service si FBI. Asta findca majoritatea pagubitilor erau americani. Si acum vin si ma intreb eu: Tinand cont ca e a nu stiu cata descindere de genul asta si ca de fiecare data era vorba de sume ametitoare, nu ar fi mult mai simplu ca americanii sa desfasoare o campanie mediatica de prevenire? Toate fraudele astea pe internet se bazeaza pe naivitatea oamenilor, pe usurinta cu care ei inghit povesti de genul militarului ce pleaca in Afganistan. Doar cu astia 20 de milioane de dolari s-ar fi putut face o campanie frumoasa. Mai mult de atat, o campanie bine facuta va duce la o rata mai mica de succes, adica mai putini angajati in toate serviciile astea care se ocupa de investigare. Iese si de o economie lunara, platind mai putini bani pe salarii.

Intotdeauna e mai bine sa previi decat sa cauti vinovatii dupa.

Sursă necunoscută

 

1 Comentariu

 

  1. 11.02.2016  3:34 PM de Victoria Reply

    Aceste fraude sunt foarte numeroase pe Facebook. Militari americani de toate gradele contacteaza femei carora le toarna povesti induiosatoare despre soarta lor, cum sunt ei vaduvi cu un copil si cauta o nevasta prin Facebook careia ii vor darui totul . Apoi ca dovada ii trimit un colet cu bijuterii sau/si bani pe care nu le mai pot pastra in Afganistan , chipurile, din cauza terorismului. Aici apare complice o firma de expeditii internationale cu un site de 3 pagini si un telefon la care nu raspunde nimeni , prin care ccoletul este trimis. Bineinteles destinatara trebuie sa plateasca taxele foarte piperate ca sa intre in posesia coletului . Nu stiu cum este mai departe. Nu am fost curioasa sa aflu.

Comentează

 

Adresa ta de email nu va fi publicată.